Södra ut/infarten till Sundsvall har förändrats åtskilliga gånger och som några av oss kanske minns från 1950-talet. Namnet Kubikenborg var på väg att försvinna. Kubikenborgs skola är ju numera Kvartersteatern, Kubikenborgs IF är Kuben IF. Det här ville vår förening ändra på, så när nya E4 syd byggdes 2012 tog vi kontakt med Sundsvalls Kommun och påtalade detta. När man förstod att KUBAL är förkortning av Kubikenborg Aluminium AB då fick Kubikenborg en egen vägskylt.
Vad kommer namnet ifrån? Det var sågverkspatronen J A Enhörning som ville ha ett eget namn på sina domäner när han byggde upp sågverk och herrgård, 1869 respektive 1874. Han tyckte säkert att måttenheten KUBIK passade bra och BORG användes ofta på finare platser under 1800-talet. Ortsnamn är viktigt att bevara för de har ofta något att berätta för oss, sä även KUBIKENBORG.
……………………………………………………………………………………………………………………
På tomten ovanför Kubikenborgs skola fanns en gång ett området med några röda små hus. Delar av området ser du på bilden nedan. Idag är det ett ovårdat och igenvuxet område. Det skulle väl kunna få bli en trevlig park där eller i alla fall rensas upp från buskar och sly. /Ewa maj 2024
…………………………………………………………………………………………………………………….
När Aloxidfabriken, nuvarande Kubal började byggas 1942 och fram till mitten av 1960 talet förändrades mycket på Kubikenborg och Kumo.
Nedan en bild, hur det såg ut en gång under en av byggtiderna för Kubal.
Alida Dahls hus närmast “kameran” och huset intill var indelad i fyra tvättstugor. Portvaktshuset tillhörande Snickerifabriken finns med…..
Det är svårt att förstå hur många hus, trädgårdar, affärer, kiosker och kontor som fick plats där vi idag susar förbi med bil på någon minut och inte ett enda av dessa hus finns kvar. 2024-04-26 ewa
…………………………………………………………………………………………………………………….
På Sundsvalls Museum Arkivens dag 2022 visades en stor bild på området Lappstan, med inslag av ett gammalt fotografi. Högra bilden visar Lappstan 2022 som det ser ut efter all nybyggnation på platsen. Läs mer om Lappstan under rubriken Historiska återblickar.
Har Du några minnen eller berättelser från området så skriv gärna till oss och berätta.//Ewa ewaer@telia.com
2023, en ny järnvägsviadukt vid Mon, eller där man sa att kolbacken låg. Den gamla bilden är motsatt håll där Skönsmons skola kan ses på höjden och en kolmila nedanför. Våra samhällen förändras och ersätts av nytt, så måste det vara.
……………………………………………………………………………………………………………………
Gamla bilder med, tre idag fungerande hamnar i vårt område.
Tre hamnar i full drift i vårt område – inom någon kilometer!
Två av hamnarna startade redan under sågverkstiden,
Kubals hamn – Kubikenborgs sågverk och Mokajen – Mons sågverk.
Sundsvalls Oljehamn – Vindskärsvarv. Redan 1875 anlades ett båtvarv på platsen och ett mindre sågverk.
Den första cisternen kom till 1912, en fotogencistern.
Bildernas ordning Kubal, Sundsvalls Oljehamn och Mokajen
2023-08-09 Kom ett mej från Anders Roman Kubal. Han hade sett ett tidigare inlägg om en mast som funnits invid Kubal och med jämförelsebilder från förr. Anders lämnade uppgifter om masten, när den troligtvis revs och vad den hade använts till. Se allt detta, med bilder längre ner denna sida.
…………………………………………….. ………………………………………………….
Kanske det kan vara intressant att se vårt barndomsland förr och nu. Jag ska försöka att hålla dig informerad med att lägga in lite bilder här.
Har du funderingar eller önskemål så hör av dig, Ewa 070-6162172 eller ewaer@telia.com
Före detta serviceboendet Almedalen byggdes där Tvättgreven fanns en gång. Platsen är hörnet av Almedalsvägen -Skönsmogatan.
Vet Du någonting om Tvättgreven, kontakta Ewa 070-6162172.
Salteriet på Skönsmon
Bilder från ett Salteri på Skönsmon som var verksamt från 1940 och ett 20-tal år framåt.
Ett varm tack till Birgit Karlsson som skänkt oss bilderna. Salteriet låg vid stranden strax innan Vindskärsvarv.
Förutom att fisken saltades ner, så gjorde man surströmming och även beredde lutfisk. Vid god tillgång på fisk exporterade man bland annat till Polen och Ryssland.
Kubikenborgs Herrgård
Läs mer om Enhörningarna och herrgården i artikeln i Sundsvalls Tidning från 1956.
https://sok.sundsvallsminnen.se/dokument/info?AID=21234&TES=Dtextp&fbclid=IwAR3RqlmL6rN2-dDUscMGoJaKyauOweDnbUH996zy6zQ20Uk4UkMr63zypkM
Mons sågverk, Mons Tråd och Spikfabrik-Gunnebo AB
…………………………………………………………………………………………………………………..
Landsvägsallén.
Skönsmons nya skola.
Skönsmons nya skola, 2020. Vidare på hemsidan under “Byggnader” finns bilder på den gamla skolorna på Mon, Skönsmon och Kubikenborg.
Idag finns en stor och moderns skolbyggnad på Skönsmon.
Rester efter beredskapsåren 1940-talet. Skyttevärn.
Foto: Sundsvalls Museum.
Folkparken på Kubikenborg – Brännbollsplanen utanför skolan
Platsen där Skönsmons skola stod
Gångbroar i olika tappningar och tidsperioder
Platsen för Sundsvalls strejken 1879.
Spårkarta och utegym
NTO stugan, välkänt utflyktsmål
Kubikenborgs första skolhus, 1885.
Kubikenborgs första skolhus byggdes 1885. Många av oss kanske tänker på skolmatsalen som fanns där en gång och att en del av huset var lärarbostad. Idag är det Finska föreningen som har sina lokaler här. Vår förening hyr in oss ibland, för julfika och även för vårt årsmöte.
Järnvägsspåret mellan Vindskärsvarv och Sundsvalls C
.
Gamla E4
Gymnastiksalen Kubikenborgs skola
Mast utanför Kubal
2023-08-09 Kom information från Anders Roman Kubal, som skrev: Det var en vädermast och den revs 2022. Jag har för mig att den var precis 50 år när den revs, dvs fotot bör vara från 1972.
Vidare fanns nedan text bifogad från Facebook
“Kubal aluminium
På måndag kommer masten, norr om huvudkontoret som är en gammal vindmätare, att rivas. Kubals egna vindmätare som för tillfället finns utanför huvudkontoret slutade vid årsskiftet 1999–2000 att fungera. Den mätte bland annat temperaturen på 10 respektive 40 meter höjd samt angav vindriktning och vindhastighet vid olika tidpunkter. Vilket var mätvärden som laboratoriet hade nytta av vid emissionsmätningar. Det var tre tappra dalkarlar från Wibe i Mora som monterade i slutet av maj på några timmar upp ovanstående 42 meter höga väderleksmast där masten ingick som ett led i SAKO:s miljövårdsprogram.”
Ett stort och varm TACK till Anders Roman för den informationen!
Utsikten från kyrkan 2020 och början av 1900-talet
Foto:Ewa Eriksson 11 aug. 2019
Kubenbadet 2020 och Kubenstallet slutet av 1960-talet.
Foto: Ewa Eriksson
Foto: Britten Öhman
“Nere” vid Vindskärsvarv
Sundsvallsbron sträcker sig över det som var nerfarten till Vindskärsvarv en gång. Det som var Vindskärsudde blev Vindskärsvarv, då det fanns båtvarv här i mitten av 1800-talet. Den första cisternen som kom hit, var en fotogencistern på 800.000 tusen liter. Året var 1912.
På denna plats samlades arbetarna under Sundsvallsstrejken 1879. En minnessten restes på platsen år 1949 av arbetare från Skönsmon. Stenen monterades ner då nya E4 och bron byggdes. Ett flertal gånger har jag påmint ansvariga i kommunen om att den borde sättas upp igen, men tyvärr tycks man inte bry sig om denna historiska plats. Tråkigt!
Så skrev jag här den 29 juli, och i en insändare i ST klagade jag på detta, både om stenen och en ovårdad plats, och fick genom facebook veta att stenen är på plats, vid en cykelväg. Äntligen….och detta ville jag se!
Den 19 aug. besökte jag platsen igen, för att visa en föreningsmedlem vart stenen finns. Till min stor glädje har man klippt gräset. Dock hade man inte rensat runt stenen ännu, men jag hoppas att det är på gång också. /Ewa E
2019-08-11
20190829 Åkte förbi. och vad jag kunde se från bilfönstret, är ogräset klippt i området vid brofästet och man har klippt runt träd och buskar. Stenen syns inte från gamla Landsvägsallén, men det är förmodligen rent och snygg runt den också.
Foto: Sundsvalls Museum
……………………………………………………………………………………………………………………
Skönsmons Andelstvätt 1946-1972. Bytte namn till Centraltvätten och drevs så fram till 1991.
Foto: Ewa Eriksson
Strax intill fd. Andelstvätten bygger man ett nytt bostadsområde. Betydligt lugnare var det på gatan förr.